RANCANGAN
TAHUNAN
DUNIA
SAINS DAN TEKNOLOGI
TAHUN
1
MINGGU
|
BIDANG
|
STANDARD KANDUNGAN
|
STANDARD PEMBELAJARAN
|
|
1
|
1.0
Menggunakan TMK secara bertanggungjawab dan beretika
|
1.1 Mengenal pasti bahagian
komputer (monitor, tetikus, papan kekunci, unit sistem).
1.2 Menghidupkan dan
mematikan komputer (turn on, turn off) mengikut tatacara yang betul.
1.3 Mengenal pasti kedudukan
kekunci abjad dan nombor
1.4 Menyatakan fungsi kekunci
Enter, Spacebar, Backspace dan Delete.
1.5 Menggunakan tetikus untuk
klik dan dwi klik
1.6 Menunjukkan sikap yang
positif semasa menggunakan TMK.
1.7 Bekerjasama dengan rakan
sekelas dalam kelas semasa menggunakan komputer.
|
||
2
|
2.0 Memilih
dan mengaplikasikan sumber TMK yang bersesuaian
|
2.1 Membuka dan menyimpan
fail grafik, dokumen pemprosesan perkataan dan perisian persembahan (Paint, MS Word, MS PowerPoint).
2.2 Menaip teks menggunakan
pelbagai saiz dan fon dalam satu halaman dengan menggunakan pemprosesan
perkataan (MS Word).
2.3 Menggunakan pemprosesan
perkataan (MS Word) untuk menghasilkan teks berserta imej
dalam satu halaman.
2.4 Menggunakan perisian
grafik (MS Paint) untuk membuat gambar menggunakan
bentuk asas dan kotak warna (color box).
2.5 Menggunakan perisian
persembahan (MS PowerPoint) untuk
menghasilkan dua slaid persembahan menggunakan teks dan imej.
2.6 Mencetak dokumen.
2.7 Merekodkan suara dengan
menggunakan perisian sedia ada.
|
||
3
|
3.0 Menggunakan TMK untuk
mencari, mengumpul, memproses dan menggunakan maklumat
|
3.1 Mengenal pasti lokasi dan
mencapai maklumat yang disimpan.
3.2 Menggunakan pelayar untuk
melayari Internet
3.3 Mencari imej menggunakan
enjin carian.
3.4 Menyimpan imej daripada
laman web.
3.5 Menunjukkan dan
menerangkan bagaimana mencapai imej
yang disimpan.
|
||
4
|
SAINS
HAYAT
|
1.1
Memahami ciri benda hidup dan
bukan hidup.
|
Murid
boleh:
1.1.1
Mengenalpasti benda hidup dan benda bukan hidup.
1.1.2
Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup iaitu:
perlukan air dan makanan, bernafas, bergerak, membesar dan membiak.
1.1.3
Menjelaskan pemerhatian melalui
lakaran, TMK, penulisan atau lisan.
|
|
5
|
4.0
Menggunakan
TMK untuk mendapatkan dan berkongsi maklumat
|
4.1 Menyampaikan idea
menggunakan pemprosesan perkataan (MS
Word) dan perisian persembahan (MS
PowerPoint).
4.2 Berkongsi idea
menggunakan perkakasan lain seperti
kamera digital dan CD-ROM.
|
||
6
|
5.0 Menggunakan
TMK untuk penyelesaian masalah dan membuat keputusan
|
5.1 Menggunakan perisian
aplikasi dan sumber TMK yang bersesuaian (MS Word, MS PowerPoint, Paint) untuk menghasilkan tugasan yang
diberi.
|
||
6.0 Menggunakan TMK untuk meningkatkan produktiviti dan pembelajaran
|
6.1 Mengukuhkan persembahan
multimedia (MS PowerPoint) sedia
ada seperti masukkan fail audio.
|
|||
7
|
7.0
Menggunakan
TMK untuk mengemukakan
idea dan maklumat secara kreatif dan inovatif
|
7.1 Menggunakan perisian
grafik (Paint), pemprosesan
perkataan (MS Word) atau perisian
persembahan (MS PowerPoint) secara
kreatif (memanipulasi teks, imej dan
bunyi) untuk mempersembahkan idea atau konsep sedia ada.
|
||
8
|
|
1.1
Memahami ciri benda hidup dan
bukan hidup.
|
Murid
boleh:
1.1.1 Mengenalpasti benda hidup dan
benda bukan hidup.
1.1.2 Mengenalpasti ciri-ciri benda hidup
iaitu: perlukan air dan makanan,
bernafas, bergerak, membesar dan
membiak.
1.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui
lakaran, TMK, penulisan atau lisan.
|
|
9
10
|
2. MANUSIA
|
2.1
Memahami bahagian manusia dan fungsi tubuh
manusia.
2.2
Menghargai bahagian
tubuh kita.
|
Murid boleh:
2.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh
manusia iaitu
mata, telinga,
hidung, mulut, lidah,
tangan dan
kaki
2.1.2
Menceritakan tentang fungsi dan kepentingan bahagian-bahagian tubuh
manusia.
2.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran,
TMK, penulisan atau lisan.
2.2.1 Menghormati dan menerima keadaan diri
seseorang.
|
|
11
12
13
|
3.
HAIWAN
|
3.1
Menganalisis
haiwan dan bahagian tubuh haiwan.
3.2 Menghargai pelbagai haiwan di sekeliling kita.
|
Murid boleh:
3.1.1
Mengenal
pasti haiwan yang terdapat di sekeliling seperti kucing, ikan,burung, ular,
katak, lipas, siput dan rama-rama.
3.1.2
Mengenal
pasti bahagian-bahagian tubuh haiwan iaitu mata, mulut, telinga,paruh, sayap,
kaki, ekor, sirip, sisik, bulu, tanduk, sesungut dan cangkerang.
3.1.3
Membanding
dan membezakan bahagian tubuh satu haiwan dengan bahagian tubuh haiwan-haiwan
yang lain.
3.1.4
Mengitlak
bahawa ada haiwan yang mempunyai ciri yang sama dan berbeza.
3.1.5
Menjelaskan
pemerhatian melalui lakaran, TMK, penulisan atau lisan.
3.2.1 Mengajuk bunyi pelbagai haiwan yang pernah mereka dengar.
3.2.2 Menunjukkan cara pelbagai haiwan bergerak
secara simulasi.
3.2.3 Menunjukkan kasih sayang terhadap haiwan
dengan cara tidak menganiaya haiwan.
|
|
14
15
16
|
4. TUMBUHAN
|
4.1 Menganalisis tumbuhan dan bahagian tumbuhan
4.3 Menghargai pelbagai tumbuhan di sekeliling
kita.
|
Murid boleh:
4.1.1 Mengenal pasti tumbuhan
yang terdapat di sekeliling seperti rumput, paku pakis, pokok mangga, pokok
kelapa, pokok bunga raya, pokok nanas, pokok keembong, pokok bunga ros, pokok
orkid dan pokok pisang.
4.1.2 Mengenal pasti bahagian-bahagian tumbuhan
iaitu pucuk, daun, bunga,buah, dahan, batang dan akar dengan memerhati
tumbuhan sebenar.
4.1.3 Membanding dan membezakan bahagian satu
tumbuhan dengan tumbuhan‑ tumbuhan yang lain melalui penyiasatan.
4.1.4 Mengitlak bahawa ada tumbuhan yang
mempunyai ciri yang sama dan ada ciri yang berbeza.
4.1.5 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran,
TMK, penulisan atau lisan.
4.3.1 Meramalkan secara lisan keadaan di muka bumi jika hanya terdapat
satu jenis tumbuhan sahaja.
|
|
17
18
|
4.2 Mencipta produk daripada bahagian-bahagian
tumbuhan.
|
Murid boleh:
4.2.1 Mereka bentuk produk seperti penanda buku, potpuri, kolaj dan
kraftangan seperti tikar, topi, penyapu, bakul, ketupat dengan menggunakan bahagian‑bahagian
tumbuhan.
4.2.2
Menceritakan tentang hasil ciptaan secara lisan.
|
||
19
20
|
SAINS FIZIKAL
5. MATA UNTUK MELIHAT
|
5.1 Mengaplikasikan pengetahuan tentangpelbagai
warna.
|
Murid boleh:
5.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang
berkaitan dengan deria penglihatan.
5.1.2 Mengenal pasti warna iaitu hitam, putih,
biru, merah, hijau, kuning, ungu,dan jingga.
5.1.3 Menaakul kepentingan warna dalam kehidupan
secara lisan.
5.1.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran,
TMK, penulisan atau lisan.
|
|
21
|
5.2
Memahami pengetahuan tentang
pelbagai bentuk.
|
Murid boleh:
5.2.1 Mengenal pasti pelbagai bentuk asas iaitu
segi empat tepat, segi empat sama, segi tiga dan bulatan yang terdapat pada
objek di persekitaran murid.
5.2.2 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran,
TMK, penulisan atau lisan.
|
||
22
|
5.3 Menganalisis pengetahuan tentang pelbagai
saiz.
|
Murid boleh:
5.3.1 Mengenal pasti pelbagai saiz iaitu besar,
kecil, panjang, pendek, tinggi,rendah.
5.3.2 Menyusun objek mengikut urutan saiz.
5.3.3 Menaakul secara lisan kepentingan saiz
dalam kehidupan.
5.3.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran, TMK, penulisan atau
lisan.
|
||
23
24
|
5.4 Memahami ciri objek berdasarkan warna,saiz
dan bentuk.
|
Murid boleh:
5.4.1 Mengelaskan objek mengikut ciri yang dipilih sama ada warna,
saiz atau bentuk.
5.4.2 Menggabungkan objek yang mempunyai ciri
yang sama.
5.4.3 Menggabungkan
objek yang mempunyai ciri yang berbeza.
5.4.4
Menceritakan tentang ciptaan secara lisan.
|
||
25
26
27
|
6. HIDUNG UNTUK MENGHIDU
|
6.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang pelbagai
bau.
6.2 Menghargai deria bau.
|
Murid boleh:
6.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan
deria bau.
6.1.2 Mengelaskan benda-benda yang berbau dan
tidak berbau berdasarkanpenyiasatan.
6.1.3 Menaakul
tentang kepentingan bau secara lisan.
6.1.4 Menjelaskan
pemerhatian melalui lakaran, TMK, penulisan atau lisan.
6.2.1 Menaakul
kepentingan deria bau
secara
lisan
|
|
28
29
|
7.
LIDAH UNTUK MERASA
|
7.1
Mengaplikasi
pengetahuan tentang pelbagai rasa.
7.2
Menghargai
deria rasa.
|
Murid
boleh:
7.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang
berkaitan dengan deria rasa.
7.1.2 Mengelas pelbagai bahan makanan berdasarkan
rasa manis, masin, pahit, dan masam dengan menjalankan penyiasatan.
7.1.3 Menaakul tentang kepentingan rasa secara
lisan.
7.1.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran,
TMK, penulisan atau lisan.
7.2.1 Menaakul kepentingan deria rasa dengan
tidak mengambil makanan yang terlalu masin, manis, pahit atau masam yang memudaratkan kesihatan
|
|
30
31
32
|
8.
KULIT UNTUK MENYENTUH DAN MERASA
|
8.1 Menganalisis ciri fizikal bahan.
|
Murid boleh:
8.1.1
Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang berkaitan dengan deria
sentuh.
8.1.2
Membezakan ciri bahan iaitu panas, sejuk, kasar, halus, keras dan
lembut melalui penyiasatan.
8.1.3 Mengelaskan bahan mengikut ciri bahan.
8.1.4 Menaakul kepentingan ciri bahan dalam
kehidupan.
8.1.5 Menjelaskan pemerhatian melalu lakaran, TMK, penulisan atau
lisan.
|
|
33
34
|
9. TELINGA UNTUK MENDENGAR
|
9.1 Memahami pelbagai bunyi dan kepentingannya.
|
Murid
boleh:
9.1.1 Mengenal pasti bahagian tubuh manusia yang
berkaitan dengan deria pendengaran.
9.1.2 Mengenal pasti pelbagai bunyi yang
diperdengarkan.
9.1.3 Memberi contoh kepentingan bunyi dalam
kehidupan.
9.1.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran,
TMK, penulisan atau lisan.
|
|
35
36
|
10. MENGGUNAKAN SEMUA DERIA
|
10.1 Mengaplikasi pengetahuan tentang deria.
10.2 Menghargai organ deria kurniaan Tuhan
|
Murid boleh:
10.1.1 Mengelaskan objek mengikut ciri dengan
menggunakan deria.
10.1.2 Menggunakan deria untuk mengenal pasti
objek melalui penyiasatan.
10.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran,
TMK, penulisan atau lisan.
10.2.1 Memerihalkan kepentingan menjaga
keselamatan diri termasuk organ deria.
|
|
37
38
|
SAINS BAHAN
11.TIMBUL
DAN TENGGELAM
|
11.1 Mengaplikasikan konsep timbul dan tenggelam.
|
Murid
boleh:
11.1.1 Mengenal pasti objek yang timbul dan objek
yang tenggelam melalui penyiasatan.
11.1.2 Mengubah suai objek yang tenggelam supaya
timbul dan objek yang timbul supaya tenggelam.
11.1.3 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran,
TMK, penulisan atau lisan.
|
|
39
40
|
TEKNOLOGI DAN KEHIDUPAN LESTARI
12.
REKA BENTUK
|
12.1 Mencipta binaan daripada bentuk asas
bongkah.
|
Murid boleh:
12.1.1 Mengenal pasti bentuk asas bongkah iaitu
kiub, kuboid, piramid, prisma,kon, silinder dan sfera.
12.1.2 Mereka bentuk objek atau struktur
menggunakan bentuk asas dan bentuk asas bongkah.
12.1.3 Menaakul kepentingan kepelbagaian bentuk
bongkah secara lisan.
12.1.4 Menjelaskan pemerhatian melalui lakaran,
TMK, penulisan atau lisan.
|
Tiada ulasan:
Catat Ulasan